Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Κλείνει το κατάστημα στο City του Λονδίνου μετά από 118 χρόνια η Εθνική τράπεζα

  

Κλείνει το κατάστημα στο City του Λονδίνου μετά από 118 χρόνια η Εθνική τράπεζα

Κλείνει το κατάστημα στο City του Λονδίνου μετά από 118 χρόνια η Εθνική τράπεζα
Κλείνει το κατάστημα στο City του Λονδίνου μετά από 118 χρόνια η Εθνική τράπεζα

Συνεδριάζει ένα συμβούλιο εποπτείας 14 μελών για να κλείσει ένα κατάστημα 24 εργαζομένων

Προβληματισμό και αναταραχή προκάλεσε στους Έλληνες επιχειρηματίες του Λονδίνου, ιδιαίτερα στην εφοπλιστική κοινότητα, η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας και η πράξη 172 (8-6-2021) του διοικητή της κ. Παύλου Μυλωνά με την οποία συστάθηκε 14μελές Συμβούλιο Εποπτείας Καταστήματος Λονδίνου προκειμένου να διακοπούν οι δραστηριότητες του.
Η Εθνική Τράπεζα με μια απόφαση της, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, βάζει λουκέτο σ ένα κατάστημα στο City του Λονδίνου που διαθέτει δραστηριότητα και έγραψε ιστορία 118 χρόνων ( απο το 1903 )!!

Τα ερωτηματικά, όμως, που δημιουργούνται απο την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου είναι πολλαπλά.
Πρώτον, η απόφαση δεν κοινοποιήθηκε στους εργαζόμενους και πελάτες της θυγατρικής στο Λονδίνο.
Αντιθέτως, η διακοπή των εργασιών αποφασίστηκε εκ των άνωθεν, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να μάθουν την απόφαση απο την πράξη της διοίκησης -με την οποία συστάθηκε το Συμβούλιο Εποπτείας του καταστήματος- οι δε πελάτες αγνοήθηκαν απο την Τράπεζα παντελώς αν και αποτελούν χρόνιοι συνεργάτες της στο ναυτιλιακό τομέα.
Επίσης, το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι το κατάστημα Λονδίνου διαθέτει 24 άτομα, ωστόσο για να διακοπούν οι εργασίες θα συνεδριάζει μια επιτροπή με 14 άτομα με γραμματέα τον κ. Γ. Γρηγορόπουλο στέλεχος της Διεύθυνσης Διεθνών Δραστηριοτήτων.
Μια μονάδα, όμως, που είχε ιστορία 100 χρόνων και πλέον είχε δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερο αποτύπωμα απο το κατάστημα ενω οι τοπικές εποπτικές αρχές σε τέτοιες υποθέσεις απαιτούν συγκεκριμένες διαδικασίες.

Υπήρχαν και ποια αιτήματα από BOE και FCA;

Ειδιδκότερα, η απόφαση αναφέρει ότι, το Συμβούλιο Εποπτείας “συνεργάζεται και λαμβάνει ( πέραν λοιπών εκπροσώπων και εκπροσωπευτικών οργάνων της Τράπεζας) αποφάσεις όσον αφορά τις σχέσεις με τις τοπικές Εποπτικές, Ελεγκτικές και Φορολογικές Αρχές”.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι εαν οι τοπικές εποπτικές Αρχές, δηλαδή η Τράπεζα της Αγγλίας ( BOE ) και η FCA επέβαλλαν απο την Εθνική Τράπεζα, συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την λειτουργία ( λ.χ μηχανογραφικό σύστημα, Επιτροπές συμμόρφωσης κα ) οι οποίες επιβάρυναν το κόστος.
Δηλαδή που γεννάται είναι εαν η Εθνική επιχειρεί να μειώσει τις ζημιές απο την Αγγλία ή έχει προκύψει κάτι διαφορετικό δεδομένου, ότι στην 14 μελη επιτροπή συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Επικεφαλής Financial Crime Compliance της Τράπεζας και του ομίλου, ο επικεφαλής του τομέα συμβάσεων Διεθνών και νομικών θεμάτων, ο επικεφαλής διεθνών δραστηριοτήτων καθώς ο country manager της Αγγλίας.

Το κόστος αντιμετωπίζεται με έσοδα

Εαν δεν συντρέχουν τα ανωτέρω και η Εθνική είχε να αντιμετωπίσει ένα Χ κόστος τότε προκαλεί εύλογες απορίες γιατί δεν ενισχύθηκε κατάλληλα η μονάδα της στο City του Λονδίνου με στελέχη της επενδυτικής Τραπεζικής, προκειμένου να διαμορφωθούν έσοδα απο εκδόσεις ομολόγων, αντλήσεις κεφαλαίων, διατραπεζική, χορηγήσεις προς τις ναυτιλιακές εταιρείες.
Εκ των αποτελεσμάτων είναι σαφές ότι, η δραστηριότητα της Εθνικής Τράπεζας στην Αγγλία συρρικνώθηκε δραστικά με αποτέλεσμα η τράπεζα να έχει ναυτιλιακό χαρτοφυλάκιο μόλις 2,06 δις. ευρώ καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση της κατάταξης μετά τις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα επιχείρησε να λειτουργήσει στον Πειραιά ένα κομμάτι των ναυτιλιακών εργασιών, αλλά τελικά δεν ευοδώθηκαν οι προσπάθειες.

Aπο το ζενιθ στο ναδίρ η Eθνική στο city

Περιορισμένη έως μηδενική είναι και η επενδυτική τραπεζική – αν και το κατάστημα Λονδίνου και η ΝBGI αποτελούσε παλαιότερα μονάδα παραγωγής στελεχών όπως οι κ. κ Π. Χριστοδούλου, Χ. Μάκκας, Σ. Ανάγνου κα Xαρακτηριστικό της ποιότητας των στελεχών της Εθνικής εκείνης της εποχής ήταν το γεγονός ότι, η Credit Agricole δημιούργησε χρηματιστηριακή στο Λονδίνο ( για να καλύπτει την ελληνική αγορά ) η οποία προήλθε αποκλειστικά απο στελέχη της Εθνικής Τράπεζας.
Η NBGI επίσης την περασμένη δεκαετία εκτελούσε ομολογιακές εκδόσεις του Δημοσίου (όπως την έκδοση 50ετίας ) εισηγμένων εταιρειών ΟΤΕ, Halcor, Μυτιληναίος, αλλά και ελληνικών εφοπλιστικών εταιρειών όπως Hellenic carriers Globus Maritime.
Τα επόμενα χρόνια το κατάστημα της Εθνικής όπως και η ΝBGI άρχισαν να φθίνουν και η Εθνική προχώρησε το 2016 σε πώληση των συμμετοχών της NBGI έναντι 288 εκατ. ευρώ.
Μεταξύ των συμμετοχών ήταν και η κερδοφόρος μαρμαροβιομηχανία Mermeren στα Σκόπια. Προηγουμένως, είχε αποκαλυφθεί σκάνδαλο με τον τοτε επικεφαλής της NBGI και τα υπέρογκα μπονους που ελάμβανε ενω έτερο στέλεχος της είχε καταγγείλει ότι, η Εθνική παραβίαζε κανονές της FCA.
Σε εκκαθάριση βρίσκονται επίσης οι εταιρείες ΝBGI, NBG Sterling, NBG Dollar.
To αποτέλεσμα ήταν ο τζίρος ( 31-12-2020 ) του καταστήματος της Εθνικής να διαμορφώνεται σε 5 εκατ. ευρώ με ζημιές 20 εκατ. ευρώ.
Στην μετά brexit εποχή η Εθνική Τράπεζα διέθετε επιλογές, ειδικά όταν άλλες τράπεζες αναζητούν πρόσβαση σε χρηματοοικονομικά κέντρα.
Η επιλογή της ενίσχυσης της μονάδα του Λονδίνου με έμπειρα στελέχη ώστε να λειτουργήσει για παράδειγμα η διατραπεζική αγορά και να αναζητήσει δολάρια για δανεισμό ναυτιλιακών εταιρειών.
Παράλληλα, μια μονάδα επενδυτικής τραπεζικής διέθετε σαφώς δυνατότητες δραστηριοποίησης στην έκδοση κρατικών ομολογιακών εκδόσεων, ομολόγων της Εθνικής, εισηγμένων εταιρειών κ.α ακριβώς όπως συνέβαινε στο παρελθόν.

πηγη


ΠΗΓΗ  https://www.e-synews.gr/wp/